Vrijheid of afhankelijkheid?

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 18:53

Op deze dierendag een artikel over vrijheid of afhankelijkheid!

De meeste mensen zorgen naar hun beste weten goed voor hun dieren. Ze houden van ze, geven ze voldoende (of teveel) eten, geven ze veel aandacht, kopen een prachtige mand of halster of speeltje, wandelen veel, doen leuke dingen, brengen jaarlijks een bezoek aan de dierenarts enz.

Maar heb je je wel eens afgevraagd of alles wat jij met je dier doet het dier zelf ook leuk vindt?

Heeft jouw dier de vrijheid om soms ook eigen keuzes te mogen maken?

Geeft alles wat jij met je dier doet niet juist een afhankelijkheid van het dier ten opzichte van jou?|

Mag een dier ook zelf kiezen wat hij wil eten (of bepaal jij dat altijd?)? Mag een dier zelf kiezen of hij naar je toe komt (of roep jij hem altijd?)? Mag een dier zelf kiezen welke route hij wil lopen (of bepaal jij dat altijd?)? Mag een dier zelf kiezen welk spelletje hij leuk vindt (of bepaal jij dat altijd?)? Mag een dier zelf kiezen waar hij wil gaan liggen (of bepaal jij dat altijd?)?

Sta er eens bij stil........

Geef ik mijn dieren echte vrijheid of ben ik het die die vrijheid voor hen bepaalt?

Uiteraard zit er altijd een beperking aan die vrijheid. Want onze dieren zijn nu eenmaal niet echt vrij. Maar besef dat een dier zich 9 van de 10 keer aan ons moet aanpassen. En dat een dier soms heel iets anders nodig heeft dan wat wij denken dat goed voor ze is. Kijk goed naar je dier en grijp eens iets minder snel in. Je zult zien dat je dier gaat groeien!

Stel jezelf de vraag ‘waarom’? Waarom vraag ik dit van mijn dier? Waarom grijp ik nu in? Is dat echt nodig? Of is dat omdat ik het zo zelf heb geleerd of aangeleerd of omdat ik dit altijd zo doe. Doe eens gek! En doe eens gewoon niks en geniet gewoon van je dier! En zie wat er dan gebeurt!

 

Fijne dierendag!

M A R J O N

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.