Wat is hypo-allergeen voer eigenlijk?

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 15:34

Wanneer een hond of kat een allergie heeft, of er wordt een allergie vermoed, dan raadt een dierenarts vaak hypo-allergeen voer aan. Maar weet je eigenlijk wel wat dat dan is, hypo-allergeen voer? Weet je dan eigenlijk wel wat je voert?

Hypo = laag

Allergeen = een stof die een allergische reactie kan veroorzaken

Hypo-allergeen voer is niet iets heel speciaals. Het is voer waar ingrediënten, waarvan we weten dat dieren daar vaker op kunnen reageren met jeuk, uitgehaald zijn. Of waarvan de ingrediënten zo bewerkt zijn dat de stof die de allergische reactie opwekt ‘onschadelijk’ is geworden. Ingrediënten waar dieren sneller allergisch op reageren zijn: tarwe, mais, soja, melk, maar ook eiwitten van kip, rund, eieren bijvoorbeeld.

Gehydrolyseerd

De eiwitten in dit voer zijn vaak ‘geydrolyseerd’. Je hebt het vast weleens zien staan. Eiwitten bestaan uit een keten van aminozuren. Wanneer het ‘gehydrolyseerd’ is, betekent dat deze ketens ‘in stukjes zijn geknipt’ waardoor het immuunsysteem ze niet meer herkent en er dus ook geen allergische reactie meer op geeft. Vaak wordt als eiwitbron geen dierlijk eiwit-bron gebruikt, maar bijvoorbeeld soja, dat dan gehydrolyseerd wordt. Gehydrolyseerd eiwit is niet lekker, dus daarom worden aan de hypo-allergene brokken vaak toevoegingen gedaan om een en ander nog een beetje smakelijk te krijgen.

Even een voorbeeld

Ik heb even een bekend merk gekozen, vaak te vinden bij dierenartsen, en de ingrediënten opgezocht.

Zie hier: SAMENSTELLING: rijstmeel, gehydrolyseerd soja-eiwit isolaat, dierlijke vetten, rijst, gehydrolyseerd gevogeltelever, bietenpulp, mineralen, sojaolie, fructo-oligosacchariden, visolie, bernagieolie, tagetes meel. Eiwitbronnen: gehydrolyseerd soja-eiwit isolaat (17,6%), gehydrolyseerd gevogeltelever (5,0%). Koolhydraatbron: rijst (48,1%).

Goed om te weten: het ingrediënt dat er het meeste in zit, staat vooraan. In bovenstaande brok zit dus het meeste rijstemeel. En daarna dus gehydrolyseerde soja. Tagetes meel (ik moest het ook even opzoeken) is een kleurstof gevormd uit een plant: ‘Afrikaantje”.

Is hypo-allergeen voer gezond?

Tja, iedereen die mijn stukjes een beetje volgt weet dat ik uitga van ‘waar een dier voor gemaakt is’. Je biedt een dier wat zo goed mogelijk past bij waar het dier voor gemaakt is. Zowel voor voeding, omstandigheden, beweging enzovoort. Als je dat doet voorkom je zoveel mogelijk gezondheidsproblemen. Het spijsverteringstelsel van een hond is nog grotendeels hetzelfde als dat van de wolf.

Als je bovenstaande voorbeeld-voer bekijkt, dan zie je dat dat niet bepaald ingrediënten bevat wat een hond in de natuur zou eten. Daarnaast bevat het voer enorm veel koolhydraten. En laat dat nu net iets zijn waar een hond niet echt voor gemaakt is. Hoewel honden meer amylase (enzymen om koolhydraten af te breken) produceren dan een wolf, is een hond nog steeds niet gemaakt voor het verteren van grote hoeveelheden koolhydraten. Dat ze het kunnen afbreken (overlevingsstrategie toen de hond met de mens ging samenleven) wil nog niet zeggen dat het goed voor ze is. Net zoals grote hoeveelheden koolhydraten niet goed zijn voor de mens (meer inflammatie). Voeding van een hond moet voor het grootste deel bestaan uit eiwitten en vetten.

Als je een hond een keuze geeft, dan zal hij ook kiezen voor vetten en eiwitten en pas als laatste/minste voor koolhydraten, bleek ook uit een onderzoek https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpn.12794

Maar mijn hond heeft jeuk, wat nu?

Het is echt heel vervelend voor een dier als het jeuk heeft! Om het systeem even rust te geven en tussentijds uit te zoeken wat de daadwerkelijke oorzaak is, kan het slim zijn om een hond voor korte tijd hypo-allergeen voer te geven. Maar als je bovenstaande ingrediëntenlijst bekijkt, dan hoop ik dat je begrijpt dat het niet verstandig is om een hond de rest van zijn leven op een hypo-allergene brok te zetten.

De kwaliteit en gezondheid van voeding wordt bepaald door de versheid, kwaliteit en variatie van de ingrediënten. Er is geen arts die tegen jou zal zeggen dat het verstandig is om de rest van je leven op een proteine-reep en een multivitamine te leven; hoewel dat misschien technisch gezien alle benodigde macro- en micronutriënten bevat.

Maar wat dan wel?

Het kan slim zijn om je hond rauw vlees te voeren. Dat bevat alleen vlees en (afhankelijk van het merk) geen toevoegingen. Je kunt daarmee ook uitsluiten of je hond reageert op een bepaalde toevoeging of een bepaalde diersoort. Dat vergt even wat inzet van jou als baasje.

Vlees is ook waar een wolf/hond voor gemaakt is. Het bevat eiwitten en vetten.

Er zijn maar weinig honden die echt allergisch zijn op alle eiwitsoorten. Dus als je kunt achterhalen op welke bron je hond gevoelig reageert kun je hem daarna toch een gevarieerd menu voorschotelen en niet voor de rest van zijn leven een brok waarin verder weinig voedende of gezondheidsbevorderende ingrediënten zitten. Overigens zijn er wel betere brokken dan de brok uit het bovengenoemde voorbeeld, maar vers blijft toch mijn pleidooi. 

Want de hond heeft dan misschien geen jeuk meer met de hypo-allergene brok, met een koolhydraat gehalte van 50% (in het voorbeeld) en een dieet dat voor de rest van het leven van de hond elke dag hetzelfde is en weinig gezondheidsbevorderende ingredienten bevat, kun je erop wachten dat je hond andere ontstekingsreacties in het lijf ontwikkelt.

Kun jij je voorstellen dat je de rest van je leven elke dag hetzelfde moet eten? Elke dag?

Heeft jouw hond jeuk, ga dan op zoek naar de oorzaak. En vaak kom je een heel eind met proefondervindelijk voeren. Kijk wat er gebeurt als je iets weglaat of toevoegt. Begin maar eens met het weglaten van de meest voorkomende allergenen: tarwe, mais, soja, melk, kip, rund, eieren.

 

Heb je een vraag of een opmerking? Laat het dan weten!

M A R J O N
Dierwaardig

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.