Wat (niet) te doen tegen vlooien en teken?

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 16:20

Ik zie de vragen weer overal verschijnen nu het weer wat warmer wordt: welk middel gebruik jij tegen vlooien en teken?

Veel dierenartsen raden pesticiden aan. Maar ik denk dat het onverstandig is om chemicaliën die andere dieren doden of uitschakelen op je dier te gebruiken. Zou jij een middel op je huid smeren dat bijvoorbeeld dodelijk is voor een muis of rat? Want eigenlijk is dat wat je doet als je je dier met een giftig middel behandelt tegen vlooien of teken. Overigens komen die middelen die wij gebruiken op onze huisdieren ook in ons lichaam terecht natuurlijk (via het aaien).

Ik wil je nog even wijzen op de waarschuwing die FDA (Amerikaanse Food & Drug Administration) tegen vele middelen uit de groep van isoxazolines (bijvoorbeeld Bravecto, Nexgard, Simparica). Ik vind het erg onverstandig om middelen, ter preventie van iets, te gebruiken die dergelijk ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Want wat ben je dan eigenlijk aan het voorkomen?

Niet voor alle dieren hetzelfde advies

Laten we in ieder geval beginnen met niet voor alle dieren hetzelfde advies te geven. Bekijk hoeveel risico jouw dier loopt om vlooien of teken te krijgen.  

Besef ook dat niet alle teken een ziekte met zich meedragen of tot ziekte leiden. Als jouw dier gezond is, dan kan het de meeste infecties zelf bestrijden en wordt het niet ziek.

Geef jij 4 keer per jaar een middel ter preventie tegen vlooien of teken? Vraag je dan af of dat nodig is. Kijk in welk seizoen je dier het meeste kans loopt (voorjaar/zomer) op besmetting met vlooien of teken. En geef in de andere seizoenen niks en houd je dier gezond.

Eerlijk gezegd: ik geef mijn dieren bijna nooit middelen tegen vlooien of teken. En ja, soms hebben ze dan een teek (vlooien heb ik nog nooit gehad). Die verwijder ik dan zo snel mogelijk. Verder vermijd ik delen van het bos met veel gras. In de praktijk merk ik dat het vroege voorjaar en het late najaar vooral momenten zijn van besmetting. Heel soms, als er veel teken zitten, smeer ik ze in met kokosolie en/of gebruik ik een middel op basis van essentiële oliën. Je kunt zelf iets maken of kant en klare middelen kopen. Maar welk middel je ook inzet: gebruik het niet overmatig en ga er verstandig mee om.

Wat kun je doen?

  • Vermijd gebieden waar veel teken zitten.
  • Controleer je hond als je gewandeld hebt in grasrijk gebied of bos. En verwijder eventuele teken. Gebruik een teken-tool. Ik vind zelf de tang/schepje, zoals de achterkant van een hamer om spijkers te verwijderen, het handigste, maar ieder heeft zo zijn voorkeur.
  • Gebruik een vlooienkam om te controleren op vlooien. Ook als je dier vlooien heeft is dit een oplossing: kam je dier minimaal eens per dag (zet hem op een witte handdoek, zodat je kunt zien of er iets af komt) en dip de kam na elke ‘veeg’ in water met zeepsop/water met afwasmiddel.
  • Geef in ieder geval nooit reguliere vlooi- of tekenproducten voor de hond aan je kat. Katten kunnen soms echt anders reageren op bepaalde middelen.
  • Kijk naar alternatieven meer natuurlijke middelen als diatomeeënaarde, kokosolie, essentiële oliën (denk aan citroengras, geranium olie, neemolie, lavendel, tea tree, eucalyptus, maar er zijn allerlei formules als je even zoekt op internet: let met essentiële oliën op met katten, zij kunnen de aroma’s niet altijd goed afbreken).
  • Wil je niet zelf aan de slag met samenstellen van een product, dan kun je denken aan STOP Animal Bodyguard (spray of pipetjes), Anti Teken en Vlooien (ATV) poeder van Bioron, Traumapet Vachtspray, sommige mensen zweren bij keramische kralen (zelf geen ervaring mee).

Maar het allerbelangrijkste advies is:

Zorg voor een gezond dier: parasieten of insecten voelen zich aangetrokken tot dieren met een verminderde weerstand. Dus geef je dier goede, passende voeding en werk aan de andere factoren voor gezondheid volgens het Dierwaardig Leefkracht Model.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.