6 reden waarom een ei voeren een goed idee is

Gepubliceerd op 8 april 2023 om 16:06
  1. Eieren zijn een zeer goede eiwitbron. Een ei bevat alle aminozuren die wij en honden en katten nodig hebben.
  2. Een ei bevat vitamine A, B12, foliumzuur, D, ijzer, zink en selenium. Het eigeel van een kip die buiten loopt kan 3-6 keer zoveel vitamine D bevatten als een ‘binnenkip’
  3. Eieren van loslopende weidekippen bevatten gezonde omega-3 vetzuren (veel meer dan kippen in een hokje die alleen granen eten).
  4. Eigeel bevat antioxidanten (luteïne en zeaxanthine) voor de bescherming van onze ogen. Hoe geler het eigeel, des te meer bescherming. Eidooiers van kippen die buiten lopen en veel gevarieerder eten zijn veel geler dan niet-biologische eieren uit de supermarkt. Overigens kun je in de supermarkt ook mais-eieren kopen met een gelere dooier, maar dat heeft niet te maken met de genoemde antioxidanten, maar met de mais die de dooier geel kleurt (Bron: Rineke Dijkinga).
  5. Ei is een rijke bron van choline (voorloperstof van lecithine en acetylcholine). Lecithine is belangrijk voor de prikkeloverdracht. Acetylcholine is belangrijk voor focus en aandacht. (relatie met gedrag van je hond).
  6. In een ei zit cholesterol (hoewel inname van een ei maar weinig invloed heeft op de cholesterolwaardes in je lichaam). En hoewel cholesterol een negatief imago heeft (onterecht), is het ook een hele belangrijke stof voor je gezondheid. Het is een reparatiestofje en daarnaast is het een belangrijke grondstof voor de productie van hormonen.

 

Je grote hond mag best een paar keer per week een heel ei eten. Pas de hoeveelheid aan op de grootte van je hond. Een kat geef je per keer meestal niet meer dan een half ei.  Je mag het ei zowel rauw als gekookt geven. 

Ook leuk: geef je hond een heel ei (inclusief eierschaal). En kijk hoe hij er mee omgaat (wel buiten :) ). Sommige honden vinden het raar om hem door te breken en zul je moeten helpen. Anderen peuzelen smakelijk het hele ei inclusief eierschaal op. Ook dat mag.

Geef biologische eieren van kippen die buiten gelopen hebben. Zo bevatten de eieren betere vetzuur verhoudingen en heeft de kip ook een fijner leven!

 

Fijne Paasdagen

 

Ik hoop ter overvloede: maar geef je hond of kat geen chocolade-eieren: die zijn giftig voor een hond of kat!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.