Waarschuwing: Wat voor vlooien- of tekenproducten gebruik je bij je hond?

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 13:37

Wat voor vlooien- en tekenproducten gebruik jij voor je dier?

En heeft de dierenarts het ooit gehad over de mogelijke bijwerkingen van deze middelen?

 

FDA, de Amerikaanse Food & Drug Administration, heeft eerder een 'waarschuwing' afgegeven voor vlooien en teken producten voor honden uit de groep van van isoxazolines.

Zie hier: https://www.fda.gov/.../fact-sheet-pet-owners-and...

Persoonlijk vind ik dat deze producten dan niet op de markt zouden moeten zijn. Maar ik vraag me af wie er van de dierenarts hier in Nederland de 'waarschuwing' bij krijgt? Ik zie in ieder geval bij de dierenarts de Bravecto nog volop opgestapeld in het schap bij de ontvangst.

Mogelijk klachten bij het gebruik van bepaalde vlooien- en tekenmiddelen

Heeft jouw dierenarts ooit gezegd dat het bij het geven van bepaalde vlooien- en tekenproducten de volgende mogelijke klachten kunnen ontstaan?

  • Epileptische aanval
  • Trillen
  • Ataxie
  • Jeuk
  • Diarree
  • Verzwakking
  • Vermoeidheid
  • Nog een paar meer, zie lijstje in onderstaande link.
  • En ........het dier zelfs kan overlijden.........


De waarschuwing gaat over de volgende producten:
* Bravecto (fluralaner)* Credelio (lotilaner)* Nexgard (afoxolaner)* Simparica (sarolaner) * Simparica Trio (sarolaner, moxidectin and pyrantel)* Revolution Plus (selamectin and sarolaner)

Hier staat het in het Nederlands ook nog eens beschreven: https://dierbewust.nl/chemische-anti-teken-en-vlooien.../

Preventie is niet altijd de beste oplossing!

Als je bij een ernstig zieke hond of kat middelen moet geven die tegelijkertijd ernstige bijwerkingen kunnen geven, dan is dat een af te wegen besluit. Maar bij de inzet van dit soort middelen ga je een gezonde hond of kat iets geven om iets te voorkomen dat wellicht helemaal niet gaat gebeuren (preventie van vlooien of teken). En waar ook andere (minder schadelijke) alternatieven voor zijn.

Wees alert op klachten!

Jouw dierenarts zal wellicht zeggen dat hij nog nooit problemen met deze middelen heeft gezien. Dat kan natuurlijk, ook niet alle dieren krijgen hier direct (zichtbaar) last van. Maar de vraag is ook of eigenaren en dierenartsen bepaalde klachten wel aan elkaar koppelen. Als een dierenarts bepaalde klachten, maar ook omstandigheden, niet goed uitvraagt, komen deze verbanden natuurlijk nooit naar boven.

Het feit dat de FDA deze waarschuwing uitgeeft, wil in ieder geval zeggen dat er voldoende bijwerkingen gemeld zijn.

Vlooien- en tekenmiddelen zijn chemische bestrijdingsmiddelen

Ik zou al heel blij zijn als deze middelen wat minder als snoepjes over de toonbank zouden gaan. Het zijn namelijk gewoon chemische bestrijdingsmiddelen. Mensen moeten zich daar bewust van zijn.

Ik vind het doorgaans sowieso geen goed idee om pesticiden op mijn dier te gebruiken (understatement), maar preventief al helemaal niet. Zorg voor een gezond dier, dan is deze ook veel minder vatbaar voor parasieten. Of neem een aap :) 

 

Waarschuwing voor vlooien- en tekenmiddelen. Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.