De koning der antioxidanten voor je dier

Gepubliceerd op 3 april 2023 om 18:42

Deze koning der antioxidanten kan de algehele gezondheid van je dier (en jezelf) versterken!


Anti-oxidanten zijn de beschermers in ons weefsel en het DNA tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door te leven. Het is dus normaal. Het metabolisme, energieproductie en ontstekingen maken bijvoorbeeld vrije radicalen vrij. Als er te weinig anti-oxidanten zijn kunnen de vrije radicalen schade veroorzaken in de vorm van oxidatieve stress (als er teveel vrije radicalen aanwezig zijn en te weinig anti-oxidanten). Maar ook stress, gifstoffen, slechte voeding, overmatige beweging zorgen voor oxidatie.

Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben.

Welke stoffen zijn antioxidanten? En wat is de koning der anti-oxidanten?

Van de meeste anti-oxidanten heb je vast wel eens gehoord. Zo zijn vitamine C en vitamine E bijvoorbeeld anti-oxidanten. Als je wat meer leest, dan ben je Glutathion wellicht ook al eens tegengekomen als enorm sterke anti-oxidant. Maar de laatste jaren is er daar nog een bij gekomen die de andere anti-oxidanten overtreft: Astaxanthine!

Wat is oxidatie?

Maar eerst nog even wat over oxidatie. Je kent oxidatie van bijvoorbeeld een appel die je doorsnijdt en laat liggen. De appel wordt dan bruin. Dat is oxidatie. Als je de helft van de appel insmeert met citroensap (vitamine C) dan wordt die helft niet bruin. Vitamine C werkt dan als anti-oxidant.

Oxidanten spelen een rol bij een lang en gezond leven

Vrije radicalen kunnen cellen beschadigen en verzwakken. Ook het cellulaire DNA wordt afgebroken en verzwakt. En dan mist de cel eigenlijk zijn ‘leidinggevende’ die hem vertelt wat ie moet doen. De cellen kunnen dan niet meer goed functioneren.

Dat kan zorgen voor snelle verouderen en voor ziektes. Dus voldoende anti-oxidanten binnen krijgen is belangrijk om gezond te blijven. Dit geldt voor mensen en voor je hond, kat of paard.

Onderzoek onder dieren: met name grote hondenrassen hebben vaak een tekort aan anti-oxidanten

Er is ook onder dieren onderzoek gedaan naar anti-oxidanten.
Uit een van die onderzoeken bleek dat honden van grote rassen een verhoogde productie hadden van stoffen die oxidatieve stress veroorzaken. De logische verklaring zou kunnen zijn dat grote rassen een snellere stofwisseling en groeisnelheid hebben (en dus meer celdeling en celgroei) en dus meer vrije radicalen. Die schade aan de cellen die zich op jonge leeftijd voordoet, kan langdurige gevolgen hebben, zoals het behalen van een lagere leeftijd dan kleinere rassen.

Bepaalde anti-oxidanten kunnen de bloed-hersen barrière passeren

Hmm dat klinkt heel eng. Maar dat hoeft het niet te zijn. De meeste voedingsstoffen kunnen niet die bloed-hersen-barrière door, en dat is maar goed ook. Want dan zou er ook vanalles binnen komen wat daar niet hoort. Maar een aantal stoffen kan dat wel en kunnen dan hersenen, ogen en zenuwstelsel bereiken. En kunnen daar dan een gezonde werking hebben. Astaxanthine is er daar een van.

Overigens maakt je dier ook zelf anti-oxidanten aan. Denk aan co-enzym Q10, melatonine, alfa-liponzuur en glutathion. Maar als een dier te maken heeft met teveel vrije-radicalen, bij bijvoorbeeld ouderen dieren, puppy’s, dieren met stress, ziektes of een ongezond dieet (lees: elke dag dezelfde bak met brokken) dan kan het niet meer aan de grote vraag van anti-oxidanten voldoen.

🦩 Astaxanthine: rode alg!

Astaxanthine is een rode alg. Pelikanen zijn roze doordat ze voedsel eten die veel astaxanthine bevat. Gelukkig worden wij niet roze van astaxanthine in normale hoeveelheden 😁. Deze natuurlijke pigmenten worden carotenoïden genoemd. En Astaxanthine is de koning der anti-oxidanten. Het blijkt veel krachtiger te zijn dan de andere anti-oxidanten die we kennen. En sommige wetenschappers geloven dat het zelfs de krachtigste anti-oxidant uit de natuur is.
Dat komt omdat astaxanthine een aantal voordelen heeft die andere anti-oxidanten niet hebben. Zo kan het meer dan 1 vrije radicaal tegelijk ‘onschadelijk’ maken.

Daarnaast kan astaxanthine nooit een pro-oxidant worden. Zonder je teveel in details te treden: bij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan vitamine C zelf een oxidant worden. En dat wil je natuurlijk niet.

Hoe kan het je huisdier ondersteunen?

Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar astaxanthine, maar het wordt al langere tijd ingezet en onderzocht en er is gebleken dat het kan helpen bij glaucoom, macula degeneratie en staar, dat het ontstekingsremmende functie heeft, dat het een positieve invloed heeft op spierweefsel en gewrichtsherstel na inspanning, op de maag, op cardiovasculaire aandoeningen, metabool syndroom, complicaties bij diabetes en het algehele immuunsysteem en zo zijn er nog wel een aantal te noemen.

En als kers op de taart: astaxanthine blijkt ook heel veilig te zijn in gebruik.

Het is wel belangrijk dat het om een natuurlijke bron van astaxanthine gaat (dus gemaakt van micro-algen)!

 

Astaxanthine heeft dus veel goede eigenschappen. Maar besef: ook dit is geen wondermiddel voor alle klachten. Bij een goede oplossing van een klacht hoort namelijk meer dan alleen het inzetten van een supplement. Een klacht los je op door een holistische kijk. Via het Dierwaardig Leefkracht Model bijvoorbeeld: https://www.dierwaardig.nl/leefkracht-model

M A R J O N
Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.