7 tips om je kat meer vocht binnen te laten krijgen

Gepubliceerd op 30 maart 2023 om 14:32

7 tips om je kat meer vocht binnen te laten krijgen. Én een verassend filmpje hoe een kat en hond drinken.

Een kat komt van origine dan wel uit de woestijn, maar toch is voldoende vocht erg belangrijk voor een kat. Een kat eet in de natuur namelijk prooidieren die voldoende vocht bevatten. Dat de kat uit de woestijn komt heeft tegelijkertijd als nadeel dat de drink-prikkel van de kat niet zo goed ontwikkeld is. Want in de woestijn was weinig water beschikbaar, dus het vocht werd gehaald uit het eten (en niet uit drinken).

Een kat is niet ontworpen voor het eten van droge brokjes

Een kat is dus niet ontworpen op droge brokjes. Allereerst omdat de kat een echte vleeseter is (en minder goed koolhydraten kan verteren) en daarnaast dus omdat de kat dan te weinig vocht binnen krijgt.

Verrassing: heb jij wel eens heel goed gekeken hoe je hond of kat drinkt?

Heb je wel eens gezien hoe een kat drinkt? Een kat krijgt met drinken echt maar hele kleine beetjes water binnen. Ze raken met hun tong echt alleen het oppervlakte van het water aan. Via de haartjes op de tong, waar het vocht ‘achter blijft hangen’ krijgt de kat het vocht binnen.
Dit is echt een leuk filmpje om het verschil tussen het drinken van een kat en hond te zien. Je zult misschien verrast zijn hoe ze hun tong gebruiken om het water binnen te krijgen.

Maar al dit samen zorgt er dus voor dat een kat niet zomaar genoeg drinken krijgt. Met vaker nier-, urineweg- of blaasproblemen bij een kat.

7 tips om je kat meer vocht binnen te laten krijgen

Een gemiddelde kat van 4 kilo moet ongeveer 55 ml per kilo lichaamsgewicht aan vocht binnen krijgen. Dat is ongeveer 220 ml per dag.

 1. Voer natvoer (of rauw vlees)!
  Natvoer bestaat voor ongeveer 75% uit vocht. Dus als je kat bijvoorbeeld 200 gram natvoer per dag krijgt, dan is daarvan 150 ml vocht. Brokjes bevatten maar 10% vocht. Als een gemiddelde kat bijvoorbeeld 50 gram brokjes krijgt, dan is dat dus maar 5ml vocht.
  Een kat die brokjes krijgt zal dus meer drinken uit het waterbakje dan een kat die natvoer krijgt. Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat ze voldoende vocht binnen krijgen op een dag, om bovengenoemde redenen.
 2. Maak soep van het voer!
  Leng het voer dat de kat krijgt aan met water. Kijk even wat jouw kat nog lekker vindt. Sommige katten vinden te veel water bij het voer niet lekker meer.
 3. Vocht met een smaakje
  Neem bijvoorbeeld eens het vocht van vis uit blik (op waterbasis, niet op oliebasis). Of geef de kat het kookvocht nadat je kip hebt gekookt.
 4. Zet waterbakjes op verschillende plekken in huis
  Een kat zal er dan sneller aan denken om te gaan drinken.
  Zet de drinkbak niet bij de kattenbak.
 5. Geef elke dag vers drinkwater!
  En maak het drinkbakje regelmatig goed schoon.
 6. Experimenteer met het soort drinkbakje
  Sommige katten drinken liever uit een ondiep dan een diep bakje. De meeste katten willen liever een wijde, ondiepe drinkbak (een bord bijvoorbeeld) omdat hun snorharen zo de randen niet raken en ze de omgeving in de gaten kunnen houden. Ook materiaalkeuze kan verschil maken.
 7. Sommige katten drinken graag stromend water
  Dan kun je erover denken om een waterfontein speciaal voor katten aan te schaffen.


M A R J O N

Dierwaardig

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.