Waarom eten honden gras?

Gepubliceerd op 4 maart 2023 om 14:40

De meeste honden eten weleens gras.

Er zijn verschillende theorieën over waarom honden dat doen. Helemaal precies weten we het dus niet. Wat we wel weten is dat zowel huishonden als wilde hondachtigen wel eens gras eten.

Wat zijn mogelijke redenen? Ik neem het graag met je door.

  • Gras eten is natuurlijk gedrag. Wolven eten ook gras om hun voeding aan te vullen met waardevolle vezels en voedingsstoffen. Enerzijds doen ze dat door de ingewanden van een dier (grazer) te eten (maag of darm) of rechtstreeks door wat gras te eten (beperkte hoeveelheden).
  • Het kan stereotype gedrag zijn. Een dwangmatige handeling uit verveling of stress. Als dat aan de hand is, is het goed om te kijken wat je hond mist of waardoor de stress ontstaat.
  • Een hond kan gras eten om vezels binnen te krijgen die goed zijn voor het microbioom (darmflora). Gras bevat veel vezels en het kan zijn dat de hond (tijdelijk) meer behoefte heeft aan deze pre-biotica (voeding voor de darmbacteriën).
  • Als een hond last heeft van zijn buik, kan hij ook gras gaan eten. Meestal met als doel om dan ‘overgeven’ te triggeren of om de stoelgang te vergemakkelijken, zodat het gevoel van ongemak in de buik verdwijnt. Dit gedrag kan juist heel helpend zijn en is geen probleem als het tenminste niet te vaak voor komt. Denk aan een keer of 2 per jaar. Als het vaker voorkomt is het goed om na te gaan waarom je hond steeds ongemak heeft.
  • Uit onderzoek is gebleken dat honden ook gras kunnen eten om parasieten uit hun darmen te verwijderen.
  • In gras zit veel vezels, maar bevat ook kalium en chlorofyl en spijsverteringsenzymen. Het is dus ook mogelijk dat je hond het gras eet om bepaalde voedingsstoffen die hij mist toe te voegen. Met name de jonge scheuten van gras zijn vaak gewild. Deze bevatten naast de genoemde voedingsstoffen ook goede vetzuren (linoleenzuur = omega 3). Omega 3 werkt ontstekingsremmend en is belangrijk voor een gezonde huid en vacht en voor de hersenen en zenuwen! Meestal zoeken de honden ook naar de jonge scheuten. Hebben ze meer behoefte aan vezel, dan zullen ze een ander soort gras zoeken.


Neem de voeding van je hond onder de loep als hij vaak gras eet

Als je hond vaak en veel gras eet, dan is het in ieder geval goed om de voeding van je hond eens onder de loep te nemen. Voer je brokken, kijk dan hoe je het voer van je dier kunt verrijken met bijvoorbeeld groenten en fruit. Daarover vind je meer op mijn website.

Als je voeding al goed is, maar je denkt dat je hond in periodes (bijvoorbeeld tijdens de rui periode die energie kost) wat mist, kun je nadenken over het toevoegen van broccoli kiemen of tijdelijk spirulina of andersoortig zeewier dat veel mineralen en chlorofyl bevat.

 

"Als je hond dus af en toe gras eet: gewoon laten doen! Hij werkt aan zijn gezondheid!"

 

Gras eten is geen reden tot bezorgdheid als het niet te vaak voorkomt en als het niet gepaard gaat met andere symptomen als braken of afwijkende ontlasting.

Er is een kleine waarschuwing: let op dat het gras niet bespoten is met onkruidverdelgers. Dat weet je natuurlijk niet altijd, maar soms ook wel, dus let daar op.

 

M A R J O N

Dierwaardig

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.