Intermittent fasting voor de hond? Of eigenlijk gewoon: het aantal eetmomenten verkleinen!
Minder vaak eten
Misschien heb je wel eens gehoord van intermittent fasting bij mensen. Intermittent fasting betekent letterlijk ‘onderbroken’ of periodiek vasten. Er zijn allerlei vormen te noemen. Zo kun je een hele dag niet eten of 16 uren niet eten en de andere 8 uren wel. Bij mensen is aangetoond dat vasten een positief effect kan hebben op de gezondheid. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht bij je hond? Ik neem je even mee in waarom dat een goed idee kan zijn. En haak niet meteen af bij het woord 'vasten', want eigenlijk bedoel ik gewoon: het aantal eetmomenten verminderen.
Even voor de duidelijkheid: vasten is niet voor alle levende wezens een goed idee. Zo mogen een kat of paard niet vasten. Dat heeft alles te maken met hoe hun spijsverteringsysteem in elkaar zit.
En daarom start ik bij de hond ook even bij het spijsverteringsysteem
Ik kom dan weer uit bij waar een hond genetisch voor gemaakt is. De wolf/hond hebben het langst geleefd in een periode van in roedels samen leven en jagen voor je voedsel. Daarop is hun lichaam dus ‘ontworpen’. Wolven/honden jaagden dus op prooideren, een hert, haas, zwijn, vis, enz. En af en toe aten ze wat bessen, een wortel uit de grond, een knol of dergelijke. Maar niet elke zoektocht of jacht naar voedsel was succesvol. Dat betekende dus ook dat er wel eens geen eten was. Of maar heel weinig. Of als een jacht heel succesvol was en de dieren volgevreten waren, dan gingen ze niet de volgende dag weer op jacht met hun dikke buik. In ieder geval aten ze zelden de hele dag door een snack.
Veerkrachtig door prikkels
Een hond is gemaakt om om te kunnen gaan met verschillende omstandigheden. In de natuur zijn de omstandigheden niet doorlopend hetzelfde. In tegenstelling tot het leven van de hond nu. Maar dat betekent dat een hond ook minder weerbaar wordt gemaakt. Rust, ritme en regelmaat, kan een goed advies zijn. Maar eigenlijk moeten we (zowel mens als hond) het eens wat vaker niet zo comfortabel hebben (honger, kou, intensieve beweging). Dan maak je de mechanismen die je lichaam ook in zich heeft weer alert. En daarmee wordt je lichaam veerkrachtiger.
De gezondheidsvoordelen van vasten
Vasten (en ik leg zo uit hoe dat bij een hond eruit kan zien) vertraagt de veroudering, verbetert de spijsvertering, verbetert de hormoonhuishouding, geeft verminderde kans op diabetes, vermindering van ontstekingen, vermindering van lichaamsvet, betere darmflora, verbeterde hersenfunctie, verminderde onrust of angsten. En zo is er nog wel een heel lijstje te noemen!En even voor de duidelijkheid: het gaat dus niet persé om minder eten, maar vooral niet de hele dag door!
Hoe ziet dit er dan uit voor je hond?
Afhankelijk van hoe vaak je hond nu eet kun je kijken hoe je het aantal eetmomenten kunt verminderen en terug kunt brengen in een tijdvenster van 8 uren. Dat betekent dus dat je streeft naar 1 keer per dag voeren. Of je streeft naar 2 keer per dag, maar dan wel binnen 8 uren. Dus bijvoorbeeld ergens tussen 08.00 en 16.00 uur. Dat betekent dus ook geen snoepjes!!! Tel maar eens hoe vaak jij je hond wat geeft.
Geef de hond geen eten vlak voor het slapen gaan. Slapen en tegelijkertijd spijs verteren gaan niet zo goed samen namelijk.
Note: besef dat brokken vaak meer zetmeel (suikers/koolhydraten) bevatten. En je hebt dat zelf vast ook wel een gemerkt, als je iets met veel koolhydraten eet zit je vol, maar na een uur kun je weer honger hebben. Juist eiwitten en vetten geven een lange verzadiging. Wil je het aantal eetmomenten van je hond verminderen, dan is het ook slim om naar de kwaliteit van de voeding te kijken, zodat de hond ook verzadigd is met minder eetmomenten.
"Het is altijd een combinatie van de goede voeding in de goede hoeveelheid
op het goede moment dat de optimale gezondheidsvoordelen voor je hond geeft."
Heb je hierover vragen, stel ze dan gewoon.
M A R J O N
Dierwaardig
Reactie plaatsen
Reacties