Voeding op puppyleeftijd in relatie tot huidproblemen

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 14:44

Een van de factoren die belangrijk is in de gezondheid van een hond is ‘een goede start’.

Het begint met een goede start!

Wat bedoel ik daar nu mee?

De gezondheid van je hond begint al bij de ouders van de hond. En zelfs de grootouders. Niet alleen genetisch, maar ook epigenetisch (onder invloed van ervaringen en omgeving komen genen wel of niet tot uiting). Maar ook bij de fokker. Wat voor voeding kreeg de moeder? Hoe was het microbioom (darmflora) van de moeder? Had de moeder stress tijdens de zwangerschap? Hoe lang mochten de pups bij de moeder blijven? Wat voor voeding kregen de puppies bij het afspenen? En zo is er nog een hele lijst. Daar zal ik nog wel eens een stukje over schrijven.

Al deze factoren hebben invloed op hoe de pup opgroeit; hopelijk tot een gezonde, blije hond, waarbij de basis is gelegd voor een lang en gezond leven.

Maar ook wat jij daarna doet als nieuwe puppy-baas heeft invloed op de gezondheid van de hond.

Studie over relatie tussen voeding op puppyleeftijd en huidproblemen

In 2021 kwam er een studie uit over de relatie tussen voeding tijdens de puppyleeftijd (vanaf 2 tot 6 maanden oud) en de kans op huidproblemen (atopische dermatitis) op latere leeftijd. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 4.022 honden.

Huidproblemen bij honden ontstaan vaak in de eerste 3 jaren van het leven van de hond. Wereldwijd wordt het aantal honden met huidproblemen geschat op 10-15%!!!!

De conclusie van het onderzoek was:

Beschermende voedingsmiddelen tegen huidproblemen en allergieën zijn*:• Eten van rauwe pens• Eten van rauw orgaanvlees• Nemen van visoliesupplementen• Eten van restjes van tafel

Voedingsmiddelen die het risico op huidproblemen en allergieën vergroten zijn*: • Eten van fruit (in het onderzoek vaak fruit uit blik, met suikers)• Oliesupplementen (als zonnebloemolie, sojaolie, maisolie)• Gedroogde delen van dieren (verhit vlees)

*gegeten tijdens de puppy-tijd (2-6 maanden))

Zelfs als een hond niet volledig rauw eet, maar een deel droog voer en een deel rauw (vanaf 20%), dan is er een duidelijke verlaging van de kans op huidproblemen en allergieën.

'Upgraden' van de voeding

Eerder schreef ik al een stuk over de voeding van je hond ‘upgraden’ als je nu brok geeft. Dit onderzoek laat zien alle gezonde voedingsmiddelen die je toevoegt (vervang 20% van de brok door rauw vlees) al een groot effect kunnen hebben op de gezondheid.

Ook werd er dus een beschermend effect (tegen huidproblemen) gezien van het geven van visolie in de puppytijd (2-6 maanden). Overigens bleek het dagelijks geven van visolie het hele jaar door weer een negatief effect te hebben. Het effect is dus wel dosis-afhankelijk. En een noot van mezelf: ook de kwaliteit van de visolie is daarbij van belang (gehalte EPA en DHA). Overigens is het positieve effect van visolie ook al gezien bij baby’s en de kans op huidproblemen.

Rauw vlees voeren kan leiden tot een gevarieerder microbioom

Het werkingsmechanisme erachter kan als volgt zijn: Niet bewerkte voeding (rauw vlees) op jonge leeftijd kan leiden tot een gevarieerder microbioom (darmflora). Een gevarieerder microbioom geeft een sterker immuunsysteem en daardoor minder kans op huidproblemen. Ook vele humane onderzoeken geven een relatie tussen het microbioom en het immuunsysteem en dus de gezondheid.

Als jouw hond nu geen goede start heeft gehad, kun je dit dan nog oplossen? Kijk, die goede start kun je niet meer overdoen. Maar alles wat je nu nog doet met bovenstaande informatie heeft zeker nog effect.

Heeft jouw dier huidproblemen?

Heeft jouw dier huidproblemen? Dan is het belangrijk om naar het geheel van gezondheidsfactoren te kijken. Heb je daar hulp bij nodig, dan kijk ik graag met je mee. Mijn website met meer informatie over hoe ik kan helpen, komt binnenkort online. Maar wil je nu al meer informatie dan kun je mailen naar info@dierwaardig.nl

 

Hier onderzoek vind je hier.

 

M A R J O N

Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.