Afgelopen weekend had ik een bijscholing over ‘De angstige hond’ van Petra Driessen. Want je bent namelijk nooit uitgeleerd! Ik vertel jullie graag wat meer over het onderwerp.
Langdurige stress is ongezond
Een hond die angstig is heeft stress. Nu is acute stress geen probleem (kan zelfs goed zijn), maar langdurige stress wel. Eigenlijk gaat het hele lichaam dan van de rit.
Agressie is ook angst!
Veel mensen zullen misschien zeggen: “Mijn hond is niet angstig”. Maar het is goed om te beseffen dat stress zich kan uiten in meerdere vormen: • Fight (vechten)• Flight (vluchten)• Freeze! (bevriezen)
Elk leven wezen heeft een ander voorkeursmechanisme om met stress om te gaan.
Als een hond in de Freeze of Flight stand gaat, dan wordt angstig gedrag meestal wel herkend. Maar gaat een hond in de Fight stand, dan spreken we ineens van agressief gedrag. En wordt er vaak niet meer naar de oorzaak van het agressieve gedrag gekeken.
Onder agressie zit ook angst. Alleen heeft dit dier dan gekozen voor ‘aanval is de beste verdediging’.
We herkennen angst niet altijd
Ook heel veel andere gedragingen herkennen we niet als angst. Bijvoorbeeld: Als een dier probeert uit een bench/kooi te ontsnappen doet ie dat niet omdat ie in de bench/kooi op z’n gemak is. Dan heeft het dier angst. Angst om alleen te zijn, angst om opgesloten te zijn, angst om niet zelf de plek te kunnen kiezen waar je graag wilt liggen. We vinden het woord angst dan vaak wat te heftig en noemen het dan onrust of bezorgdheid. Maar daarmee is het nog steeds niet ok. En levert het dus stress op voor het dier. Wat uiteindelijk ook tot andere klachten kan leiden.
Angst is ook nuttig
Angst (kortdurend) is een hele goede reactie: want je leert ervan om een bepaalde gevaarlijke situatie niet meer op te zoeken. Maar honden krijgen vaak niet de mogelijkheid om de angst die ze voor een bepaalde situatie hebben te ontwijken omdat wij bijna alles voor ze bepalen.
Wat gebeurt er in het lichaam?
Als er stress is dan komen er een aantal processen in het lichaam op gang. Die processen zijn heel zinvol als het om kortdurende stress gaat, je moet immers snel kunnen reageren, maar geven schade als de processen te lang duren of te vaak moeten worden ingezet. Bij langdurige stress raakt bijvoorbeeld de bloedsuikerregulatie verstoord, kunnen er darmproblemen ontstaan, kan er een tekort ontstaan aan voedingsstoffen (stress verbruikt enorm veel vitaminen en mineralen), kan de bloeddruk te hoog blijven, kunnen er huidproblemen ontstaan enz enz.
Als je stress hebt ben je sneller angstig. Want voor je lichaam lijkt het alsof er ergens gevaar is. Dus hele kleine dingen worden dan eng, want je lichaam staat in de ‘aan’ stand: altijd alert.
Depressie, angst en stress gaan vaak samen. Dat heeft te maken met delen van je hersenen en neurotransmitters (bijvoorbeeld adrenaline, glutamaat en GABA). Stress zorgt vaak voor een veranderd humeur: sneller boos, geïrriteerd, snel overvraagd, snel geprikkeld, terugtrekgedrag. Het is dus altijd een signaal als je dit herkent bij je hond.
Verkeerde voeding kan ook gedragsproblemen geven (en dus stress en angst)!
Niet alleen externe factoren kunnen stress geven, ook verkeerde voeding geeft stress in het lichaam en gaat dan eigenlijk hetzelfde reageren. Overigens geeft pijn ook stress.
Verkeerde voeding kan bijvoorbeeld een verstoring van de bloedsuikerregulatie geven. Dat geeft vaak onrust in het lichaam. Of humeurigheid. Maar ook hormonen en neurotransmitters kunnen verstoord raken door voeding. Zowel hormonen als neurotransmitters sturen ons gedrag aan. Voor een goede balans van hormonen en neurotransmitters zijn de juiste grondstoffen nodig. Aminozuren, goede vetten en vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn er ook stoffen die juist een blokkerende werking hebben op hormonen en neurotransmitters.
Wat je eet is dus belangrijk: voeding is informatie voor het lichaam!
Is je hond dus angstig of agressief? Kijk dan heel goed naar de factoren in het leven die voor stress kunnen zorgen. Zowel naar omstandigheden als voeding. Het is altijd een compleet plaatje dat je dan bekijkt. Als baasje van de hond is het vaak lastig om alle factoren te herkennen. Je hebt vaak een blinde vlek voor je eigen omgeving die voor jou heel normaal is. Dus lukt het niet om stappen te zetten met je hond, zoek dan iemand die met je meekijkt.
M A R J O N
Dierwaardig
Reactie plaatsen
Reacties