Mag jouw hond ook 'nee' zeggen?

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 14:38

Een van de factoren voor een blije hond vind ik dat een hond ook ‘nee’ mag zeggen. Overigens geldt dit ook voor andere dieren. Ik leg uit wat ik daar mee bedoel. We zijn zo opgevoed met het feit dat een dier naar ons moet luisteren, dat we zijn verleerd om naar het dier te luisteren.

Stel je voor dat iemand jou de hele dag door vertelt wat je moet doen

De hele dag door moeten de meeste honden (of ander dier, maar een hond wel het meeste) doen wat wij zeggen. We gaan nu wandelen, we gaan nu rechts, je mag nu niet snuffelen, je moet nu in de bench, je mag nu niet blaffen, je moet nu rustig zijn, je mag niet daar liggen, je moet nu alleen blijven, je moet nu zitten, we gaan nu naar de hondenschool, je moet nu eten, je mag dit niet eten, enz enz. En dan vragen we ook heel vaak nog eens dingen van een hond die helemaal niet zo natuurlijk voor een hond zijn: alleen blijven, in een kleine ruimte slapen, alle andere honden leuk vinden. En toch verwachten we dat een hond zonder tegenstribbelen doet wat wij zeggen.

Vertaal jij ook wel eens de signalen die je hond jou geeft?

Onze logica is vaak niet zo logisch voor honden. We spreken echt een andere taal. De hond probeert de hele dag door jouw signalen te vertalen. Maar doe je dat ook wel eens andersom?

Let jij wel eens op de kleine signalen die je hond geeft? En mag jouw hond ook wel eens eigen keuzes maken?

De meeste honden doen ons graag een plezier dus zullen doen wat je zegt. Wat overigens niet wil zeggen dat ze geen stress ervaren van wat je de hele dag van ze vraagt. Een bekende term uit de psychologie is ‘learned helplessness’ of ‘aangeleerde hulpeloosheid’. Een dier of mens heeft dan geleerd dat ‘nee’ zeggen geen zin heeft omdat hij toch geen invloed kan uitoefenen op wat er gebeurt, er wordt toch niet geluisterd. In de reacties geef ik even een link naar de uitleg bij deze term.

In hoeverre zie jij de eigenheid van je hond?

Maar soms zegt een hond ‘nee’. Hij wil dan niet rechts, maar links. Of hij wil dan liever niet gaan zitten. Of hij wil graag nog wat langer snuffelen. Of springt hij liever niet in de auto om naar de hondenschool te gaan. En sommige honden zeggen nóg duidelijker ‘nee’ en zullen je negeren of juist grommen. Zo’n moment komt zelden uit het niks (ook al wordt dat vaak wel gezegd), maar is bijna altijd een opstapeling van ‘ik had het al gezegd, maar je luistert niet’. Of het is gewoon een hond die niet over zijn eigen grenzen wil gaan en het wat minder belangrijk vindt om de mens te plezieren. Dit soort honden bestempelen we dan vaak als eigenwijs, agressief of onhandelbaar. Maar hebben vaker een grotere behoefte aan zelfbehoud en eisen eerder van je dat je ook naar hen luistert.

In hoeverre zie jij de eigenheid van je hond? In hoeverre mag jouw hond eigen ‘beslissingen’ nemen? En niet alleen maar precies doen wat jij zegt?

Hoe goed 'luister' je naar je hond, die je je beste vriend noemt?

Soms zit er achter een ‘nee’ een heel andere boodschap. Even terug naar de voorbeelden. * Jouw hond wil niet rechts, maar links: misschien heeft rechts net die hele enge hond van de buren gelopen en wil ik als hond liever niet die hond tegen komen. * Jouw hond wil niet graag gaan zitten: misschien is je hond wat ouder en heeft hij wat last van de gewrichten en krijgt hij pijn als hij gaat zitten. * Jouw hond wil graag nog wat langer snuffelen: je hebt de hele week weinig tijd voor je hond gehad, het was druk in huis. De hond is blij dat hij eindelijk even een andere omgeving ziet en wil graag snuffelen om tot rust te komen. * Jouw hond wil liever niet in de auto om naar de hondenschool te gaan: misschien wordt je hond altijd wat misselijk in de auto. En op de hondenschool zijn veel honden die hij eigenlijk veel te druk vindt en waardoor hij een beetje bang wordt.

Hoe goed ‘luister’ jij naar je hond, die je je beste vriend noemt?

Dus laat morgen je hond eens beslissen

Dus ga morgen eens wandelen en laat je hond beslissen waar hij naar toe wil. Laat hem eens net zo lang snuffelen als hij wil. Laat de hond voorop lopen en geef hem de leiding. En als hij eens niet mee wil in de auto, probeer dan te achterhalen waarom niet. Eis eens wat minder van je hond en ga meer voor de relatie in plaats van ‘training’ of ‘africhting’. Je hond gaat er gegarandeerd van groeien!

Wat heeft dit nu met gezondheid van een hond te maken?

Alles! Want niet kunnen doen wat het beste bij je past en je niet gehoord voelen geeft stress (niet alleen voor mensen, ook voor dieren). En als er iets is dat slecht is voor de gezondheid van alle levende wezens is het langdurige stress. Dat is een mooi onderwerp voor een volgende keer!

 

M A R J O N

Dierwaardig

Mag jouw hond ook wel eens 'nee' zeggen? Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.