6 tips bij het voeren van kruiden en overige supplementen

Gepubliceerd op 22 januari 2024 om 14:34

Vertrouw de zintuigen van je dier!

Veel mensen geven 'iets' door het voer van hun dier. Olie, kruiden, vitaminen, mineralen. Dat kan soms een goed idee zijn, maar er zijn dan wel een paar 'regels'.

 

  1. Geef je kruiden of oliën niet door het voer!

    Geef je dier zelf een keuze. Kijk eens of de visolie die je je hond altijd geeft ook door het dier zelf gekozen wordt. Biedt het dier ook eens een andere olie aan: olijfolie of kokosolie. Of eet hij de kurkuma ook zo op met wat water of wat olie? Of eet het dier het alleen omdat het toevallig door zijn eten zit? 
    Ik weet inmiddels dat het dier echt keuzes maakt. Bijvoorbeeld: Van mijn 4 paarden eet 1 paard de Duivelsklauw. De andere willen het niet hebben. Of ze willen 3 dagen achter elkaar Spirulina eten, maar de dagen erna hoeven ze het niet meer. Vertrouw de zintuigen van je dier!

  2. Geef kruiden nooit altijd!
    De voeding van je dier moet de basis zijn. Kruiden geef je bij voorkeur aanvullend voor maximaal 6-8 weken. Wissel eventueel kruiden af en geef ook eens periodes niks naast het voer. Altijd dezelfde kruiden kunnen op den duur ook aan nadelig effect hebben. Ook hier is je dier een keuze geven de beste graadmeter van behoefte.

  3. Stapel niet teveel vitaminen en mineralen
    In de meeste voeders zit al een basis aan vitaminen en mineralen. Als je daarnaast nog allerlei supplementen geeft met daarin ook weer vitaminen en mineralen dan ben je aan het stapelen. En soms is dat dus teveel. Dus als je dat doet, doe dat dan nooit doorlopend. Besef dat al die supplementen ook weer door de lever verwerkt moeten worden.

  4. Varieer!
    Het sluit eigenlijk al aan op bovenstaande: Geeft nooit altijd hetzelfde. Mijn dieren krijgen ook nooit altijd hetzelfde voer. Ik wissel af en voorkom daarmee zoveel mogelijk tekorten of overschotten, aangezien elk voer, supplement en kruid weer eigen hoeveelheden en werkingen heeft.

  5. Let op met losse vitaminen/mineralen
    Vitamines en mineralen werken met elkaar samen. Ze versterken elkaar of ze zitten elkaar in de weg. Als je enkelvoudige vitaminen of mineralen geeft: bijvoorbeeld enkel vitamine B6 of vitamine D of Selenium, dan moet je wel weten wat je aan het doen bent. Anders kan de samenwerking (verhoudingen) tussen de vitamines en mineralen verstoord worden. En dat is echt complexe materie.

  6. Enkelvoudige kruiden zijn dan wel weer een goed idee!
    Kruiden kan een dier zelf selecteren. Dat zijn bestanddelen die hij herkent. Er zitten in het kruid vitaminen, mineralen of bio-actieve stoffen waar waar het dier behoefte aan heeft of niet. Als je mixen geeft, loop je de kans dat het dier de mix eet omdat er 1 kruid in zit waar hij behoefte aan heeft. De andere bestanddelen zijn voor het dier wellicht niet nuttig, maar worden toch gegeten om het nodige bestanddeel tot zich te nemen.

Kortom: geef toevoegingen niet klakkeloos aan je dier. Denk na over wat je geeft. En geef het dier ook zeggenschap. Ik zeg niet dat het nooit een goed idee is om een supplement door het eten te geven, maar dat moet meer uitzondering zijn dan regel!

 

Nog een laatste tip (7) Let bij alles wat je geeft op de kwaliteit ervan. Weet je wat de herkomst is van het product.

 

M A R J O N

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.