Wist jij dat de rui extra energie kost?

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 10:57

In deze periode zijn veel dieren in de rui. De oude haren maken plaats voor nieuwe haren die beter passen bij het nieuwe seizoen. De weeromstandigheden kunnen ook nog behoorlijk schommelen, dus dat vergt steeds een aanpassing van het lichaam. 

Deze periode vraagt extra energie van je dier.

Het kan dus zijn dat je hond, paard of kat in deze periode wat afvalt in gewicht. Blijf dus goed naar je dier kijken. Misschien heeft het wat extra voer nodig in deze periode. Ik leg hieronder uit waar je dat aan kunt denken. Is je dier wat te dik, geef dan geen extra voer bij; dan helpt deze periode juist om wat overtollig gewicht kwijt te raken.

In de natuur zijn deze schommelingen in gewicht heel normaal. En zelfs gezond. Het dier verbruikt bij schaarste oude voorraden van opgeslagen energie.

Maar soms merk je dat je dier in de periode van rui ook wat moe is. Geef dan niet meteen een dubbele portie van het eten dat het dier al dagelijks krijgt, maar zoek de aanvulling in de variatie. In de natuur is de seizoenswisseling ook de periode waarin weer andere voedingsstoffen beschikbaar zijn. Er groeien andere planten. Vaak zijn dat planten die ondersteunen om het lijf te ontgiften. Zo heeft de natuur dat mooi geregeld!

Macronutriënten, Micronutriënten en bioactieve stoffen

Om goed door de rui te komen heeft een dier voedingsstoffen nodig. Daarmee bedoel ik niet alleen de macronutriënten (eiwitten, vetten, koolhydraten), maar ook de micronutriënten (vitaminen en mineralen) en de bioactieve stoffen (bijvoorbeeld flavonoïden, carotenoïden en polyfenolen).

In de natuur zou het dier op zoek gaan naar plantjes of grondstoffen die hem kunnen helpen bij de rui. Maar de meeste van onze dieren hebben die vrijheid niet meer.

Hoe kun jij je dier nu helpen om goed door de rui te komen?

Hond
Ik ben altijd een voorstander van variatie, maar juist in de ruiperiode is het goed om daar wat extra aandacht voor te hebben.

*Denk aan het aan het voer toevoegen van gepureerde groenten. En denk dan vooral aan de groenten die in dit seizoen groeien. Bijvoorbeeld andijvie, boerenkool, knolselderij, pastinaak, winterpostelein, paddenstoelen (die wij ook kunnen eten), veldsla, wortel, witlof, pompoen, rode biet). Een stukje appel of een paar bessen. Je kunt aan de mix ook een heel klein beetje (verse) kruiden toevoegen: denk aan peterselie, kurkuma, rozemarijn, koriander, oregano.
*Of geef een rauw of gekookt ei, sardientjes (mag uit blik, maar dan op waterbasis), een stukje rauw vlees of orgaanvlees.
*Noten en zaden mogen ook (géén macademia noten)
* Wat extra omega 3 oliën kunnen in de rui ook heel zinvol zijn. Geef dan bijvoorbeeld algenolie.

Dus je ziet, je kunt best wat variëren in de voeding aan je hond. Maar als je hond tot nu toe alleen brokken heeft gegeten, bouw dit dan rustig op. Geef dan ongeveer de hoeveelheid van een lepel zo groot als de poot van je hond.

Kat
Voor een kat kun je ook variëren. Alleen is een kat een echte vleeseter en heeft minder behoefte aan groenten en fruit. Maar een half ei (geklutst), een stukje rauw of orgaanvlees, of wat sardientjes gaan er bij je kat ook graag in! Op goede voeding voor katten kom ik in een komend blog nog wel terug.

Paard
Bij paarden wordt altijd geadviseerd om in de rui-periode een scheut lijnzaadolie over het voer te gooien. Let daarbij op dat paarden niet gemaakt zijn om vetten te verteren (ik zal daar later nog wel eens wat uitgebreider op in gaan). Een beter idee is een handje lijnzaad (ongebroken) te pakken, die zelf te malen en dan meteen aan je paard te geven. Gebroken lijnzaad oxideert namelijk erg snel. In het zaad zitten veel goede stoffen die een paard bij de rui kunnen helpen.

Daarnaast kun je paarden in deze periode jonge scheuten en blaadjes van eetbare stuiken of bomen geven. Denk aan braamblad, blad van de zwarte bes, berkenblad of tak. Bamboe kun je ook geven. Of denk aan de planten die nu beginnen te groeien: paardenbloem, kleefkruid, brandnetel, winterpostelein.

Darmgezondheid belangrijk voor opname voedingsstoffen

Als een dier een slechte darmgezondheid heeft, zullen de voedingsstoffen minder goed opgenomen worden. Meestal komen deze dieren dan ook minder goed door de rui. Werk dan dus aan de gezondheid van de darm!

 

M A R J O N

Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.