Effect van castratie of sterilisatie op gezondheid en gedrag van honden

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 14:24

Hoe langer de blootstelling aan geslachtshormonen, hoe minder gezondheids- en gedragsproblemen.

Onderzoek naar de effecten op gezondheid en gedrag na sterilisatie of castratie

Onlangs werd een studie gepubliceerd van een onderzoek dat gedaan is onder 6.018 honden (VS). Het doel van het onderzoek was om gezondheid en gedrag te vergelijken tussen intacte honden, honden die een traditionele castratie of sterilisatie hadden ondergaan (weghalen eierstokken of teelballen) en honden die ook gesteriliseerd/gecastreerd waren maar dan een waarbij de zaadleiders of eileiders werden ‘onderbroken’ (en waarbij dus de aanmaak van geslachtshormonen in takt blijft).

Uit de resultaten bleek dat langere blootstelling aan geslachtshormonen, ongeacht de voorplantingsstatus, gepaard ging met een verminderde kans op algemene gezondheidsproblemen en gedragsproblemen.

Verhoogd risico op kanker

In ieder geval wordt een traditionele castratie/sterilisatie in verband gebracht met: Verhoogd risico op een aantal ernstige vormen van kanker bij honden. Grotere hondenrassen lijken daarbij een groter risico te lopen. Verhoogd risico op obesitas (dat het leven van een hond aanzienlijk verkort). Verhoogd risico op het ontwikkelen van orthopedische aandoeningen, zoals kruisbandproblemen, heupdysplasie en patellaluxatie. Verhoogd risico op immuun- en autoimmuunziekten, vaccinreacties, schildklierproblemen, pancreatitis en cognitieve stoornissen.

Weeg je keuze heel goed af!

Hoewel eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat castratie/sterilisatie (traditioneel) gezondheidsvoordelen biedt voor honden, toont dit aan dat het niet zo eenvoudig is. Veel is afhankelijk van het ras en de leeftijd waarop de hond gesteriliseerd of gecastreerd is. Als de sterilisatie/castratie ergens een gezondheidsvoordeel oplevert, maar tegelijkertijd een groter risico geeft op een ander gezondheidsprobleem, dan schiet je er niet zoveel mee op. Bij teven is jarenlang gezegd dat het het risico op mamatumoren zou verminderen. De validiteit van dat onderzoek wordt in twijfel getrokken.

Dit alles geeft wat mij betreft genoeg reden om de voor- en nadelen van een castratie/sterilisatie heel goed af te wegen. En wanneer er zwaarwegende redenen zijn om het wel te doen, te kiezen voor castratie/sterilisatie op zo laat mogelijke leeftijd en te kiezen voor een castratie/sterilisatie waarbij de geslachtshormoonproducerende organen intact blijven.

 

Het onderzoek vind je hier.

 

M A R J O N

Dierwaardig

Effect van castratie of sterilisatie op  gezondheid en gedrag. Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.