Variatie in het menu van je hond

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 14:18

Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Altijd hetzelfde voeren?

Vroeger leerde ik dat je een hond niet steeds een ander merk voer moet geven, omdat ze dan last konden krijgen van de darmen. Ik zag toen nog niet hoe onlogisch dat advies eigenlijk is.

Maar ik begin even bij het begin.

Mijn visie is dat een mens en dier moeten eten waar ze voor gemaakt zijn

Genetisch gezien stamt de hond af van de grijze wolf, die miljoenen jaren geleden werd ‘ontworpen’. Het grootste deel van het leven van de wolf/hond trokken ze door een gebied en aten ze wat er op hun pad kwam (een prooidier). Op dat leven zijn ze dus genetisch aangepast.

Leef je even in in de wolf: De ene dag ving hij een een zwijn, haas, de andere dag een hert, een muis, misschien in een ander seizoen een vis. Ook afhankelijk van het gebied waar ze woonden. De ene dag eten ze veel en misschien daarna een paar dagen niet. Af een toe een paar bessen of noten.

Over wat gezond is voor mensen is nog niet altijd eenduidigheid. Maar waar wel consensus over is, is dat gevarieerd en vers eten gezond is. Waarom zou dat voor een dier anders zijn?

Je hele leven dag in dag uit hetzelfde eten?

Ik lees op veel websites van dierenartsen nog steeds het advies om 1 merk brok te kiezen. En dat dan elke dag te geven. Dag in dag uit, elke dag hetzelfde. En vaak ook nog veel te veel (50% van de honden is te dik).

Als je logisch nadenkt, dan kan het niet gezond zijn elke dag voor de rest van je leven hetzelfde te eten. En in het geval van brokken dan ook nog eten dat in een fabriek gemaakt is met vaak ingrediënten die een wolf/hond in het wild niet of maar heel weinig eet (bijvoorbeeld zetmeel) en ook nog eens erg verhit zijn, waardoor voedingsstoffen veel kwaliteit verliezen. Hoe kan een dier dan tegemoet komen aan de behoefte aan verschillende voedingsstoffen om gezond te blijven? Onze dieren hebben geen keuze, ze zijn afhankelijk van wat wij ze voorschotelen.

Dus doe je hond een plezier en geef hem of haar meer keuze. Overigens geldt dat ook voor paarden en katten. Ik pleit voor variatie!!!

Niet ineens van alles door elkaar geven

Moet je je dier dat gewend is om elke dag hetzelfde te eten nu ineens vanalles door elkaar geven? Nee, dat is natuurlijk ook niet verstandig. De maag en darmflora van jouw dier zijn nu ingesteld op elke dag hetzelfde. Maar je kunt wel gaan opbouwen. Elke toevoeging geeft een verbetering van de gezondheid. Volgende keer vertel ik hoe je kleine stapjes kunt zetten naar verbetering van de voeding van jouw hond.

Vergroot de kans op een lang en gezond leven voor je hond!

“Maar mijn hond doet het prima op elke dag dezelfde brokken”, zul je misschien zeggen. Weet je, een lichaam is heel vergevingsgezind. Het is steeds gericht op overleving en blijven functioneren. En als daarvoor de voedingsstoffen ontbreken, dan vindt het lichaam wel een work-around. Maar…… dat lukt maar voor een bepaalde periode. Als je nu weet dat er een manier is om de kans te vergroten dat je hond een lang en gezond leven heeft, dan wil je daar toch alles aan doen? Je wilt een vertraging van de veroudering van je hond en een verlenging van het gezonde leven.

 

"De afgelopen jaren is de gemiddelde leeftijd van honden alleen maar lager geworden.

Mijn overtuiging is dat de leefstijl van ons en onze dieren daar een grote rol in spelen."

 

Overigens is voeding maar een van de factoren voor een lang en gezond leven. Later meer over de andere factoren!

M A R J O N
Dierwaardig

ps: ja, honden mogen pompoen eten

Variatie in het menu voor je hond. Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.