Weet jij eigenlijk wat je je dier voert?

Gepubliceerd op 20 februari 2023 om 13:54

“Ja, ik voer mijn hond brokken van merk X zul je misschien antwoorden.”

Maar dan blijft mijn vraag nog steeds hetzelfde: Weet jij eigenlijk wat je je dier voert? Heb je wel eens ooit echt bekeken wat jij je hond (of ander dier) voert?

Vers eten

Over wat goed voor jou of je dier is zijn vele meningen. Maar waar eigenlijk wel consensus over is, is dat vers eten het allerbeste is. Eten dat weinig bewerkt is. Dus voor mensen het fruit dat je zo van de bomen plukt of de groenten die je uit je groentetuin haalt.

Nu weer terug naar je dier: hoe ‘vers’ is het eten dat jij je dier geeft? Heb je bijvoorbeeld wel eens goed op de verpakking van het voer van je hond gekeken? Weet jij welke bewerkingen het voer heeft ondergaan voordat het in de zak terecht kwam? Hoe vaak is het voer al verhit geweest? Weet je welke ingrediënten er gebruikt zijn? Weet je welke kwaliteit de ingrediënten hebben? Wat voor conserveringsmiddel is er gebruikt?

De brandstof bepaalt hoe goed het dier gaat 'lopen'

Waarom is dat nu belangrijk? Dit is belangrijk omdat de ‘brandstof’ die je in je hond stopt, ook bepaalt hoe goed en duurzaam jouw hond gaat ‘lopen’. Krijgt je hond voldoende benodigde voedingsstoffen binnen? Voedingsstoffen die hem niet alleen in leven houden, maar ook bevorderend zijn voor zijn gezondheid?

En sterker nog: geef jij je hond met het voer dat je hebt gekozen niet juist iets dat schadelijk is voor zijn gezondheid? Misschien zit er enorm veel zetmeel in het voer (iets waar een hond niet voor gemaakt is)? Misschien zitten er toxische conserveringsmiddelen in (BHA/BHT)? Misschien zitten er nog gifstoffen in die meekomen met de ingrediënten (bijvoorbeeld glyfosaat).

Doe zelf onderzoek!

Dus ik roep iedereen op om wat meer onderzoek te doen naar wat je je dier nu eigenlijk voert. Heb je je laten verleiden door de marketing-kreten op de verpakking of heb je echt gezien welke ingrediënten erin zitten? Heb je ergens een vraag over, bel dan gewoon de fabrikant. Zij weten precies wat er in hun voer zit. Of ze alle antwoorden willen geven daar kom je dan vanzelf achter.

Ik zal binnenkort ook een keer wat meer vertellen over AGE’s die kunnen ontstaan door wat jij of je dier eet en wat dat dan doet voor de snelheid van veroudering. Want je hond blij en gezond oud laten worden is het doel.

Mijn visie op voeren

Nu mijn visie: Ik ben voorstander van het voeren van rauw vlees (als basis) aan honden en wel om de volgende reden: Mijn visie is dat een mens en dier moeten eten waar ze voor gemaakt zijn. De genen van een mens bijvoorbeeld zijn optimaal aangepast aan het leven van de jager-verzamelaar. We hebben namelijk het grootste deel van ons bestaan in die tijd geleefd. Voor honden geldt iets vergelijkbaars: Genetisch gezien stamt de hond af van de grijze wolf, die miljoenen jaren geleden werd ‘ontworpen’. Het grootste deel van het leven van de wolf/hond trokken ze door een gebied en aten ze wat er op hun pad kwam (een prooidier). Op dat leven zijn ze genetisch aangepast. Pas zo’n 12.500 jaar geleden gingen ze zich met de mens op meer vaste plaatsen vestigen. Dat klinkt enorm lang, die duizenden jaren, maar in evolutie is dat niks. Een hond is dus niet gemaakt om brokjes te eten die in een fabriek gemaakt zijn met ingrediënten die ze nog nooit in hun bestaan hebben gezien. En is zeker niet gemaakt om elke dag hetzelfde te eten. Daarover later meer. Ik zal dan ook tips geven hoe je op eenvoudige manier kleine stappen kunt zetten om de voeding van je hond steeds verder te 'upgraden'.

 

 

Weet jij wat jij je hond voert? Dierwaardig

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.